<< terug

Roermond

Roermond 2007

Cuypers in Roermond
opening zondag 16 september


[dubbelklik (2 keer klikken dus!) op het pijltje in de balk onder het videootje]

Grote Cuypersexpositie in het Stedelijk Museum Roermond

‘Architect Pierre Cuypers (1827-1921), vernieuwer vanuit het verleden’ is de titel van de grote expositie rond Pierre Cuypers, die van 16 september 2007 tot en met 13 januari 2008 te bezichtigen is in het Stedelijk Museum Roermond bij gelegenheid van ‘2007 Cuypersjaar’.

Pierre Cuypers (1827-1921)
Pierre Cuypers is dé architect van de 19e eeuw. Geboren en getogen in Roermond, opgeleid in Antwerpen en daarna weer teruggekeerd naar zijn vaderstad, vertrekt hij in 1865 naar Amsterdam. Zijn grootste opdrachten zoals de bouw van het Rijksmuseum en het Centraal Station te Amsterdam, de restauratie van de Ridderzaal te ’s-Gravenhage en van Kasteel de Haar te Haarzuilens vinden daarna plaats. In 1898 keert hij weer terug naar Roermond.

Door zijn bouwactiviteiten heeft hij de horizon van Nederland ingrijpend gewijzigd. Cuypers’ gebouwen waren en zijn markant aanwezig in de samenleving. Zijn ondernemersschap is fenomenaal en zijn invloed is groot, ook op 20e eeuwse architecten als Berlage.

De expositie
De expositie ‘Architect Pierre Cuypers (1827-1921), vernieuwer vanuit het verleden’ vindt plaats in het Stedelijk Museum Roermond. Dit gebouw is het Huis van Cuypers, het pand dat Cuypers in 1853 realiseerde om er te wonen en te werken én om zijn ideeën over architectuur en samenleving te tonen en te manifesteren.

De basis van de expositie vormt een uitgebreid en verhelderend onderzoek van cultuurhistorisch adviesbureau Res nova, in opdracht van Gemeente Roermond, naar het Huis van Cuypers. Digitale projecties maken de plannen, die Cuypers had met gebouw en omgeving, zichtbaar in de expositie. Zijn opleiding in Antwerpen en zijn culturele omgeving, belangrijke inspiratiebronnen voor hem, krijgen er voor het eerst ruim aandacht. Het functioneren van de kunstwerkplaatsen, een essentieel onderdeel van zijn kunstopvatting, wordt in beeld gebracht.

Publicaties over Pierre Cuypers
Bij deze expositie verschijnt een boek over Cuypers: Ileen Montijn schreef in opdracht van het Stedelijk Museum Roermond een rijk geïllustreerd standaardwerk over Cuypers, waarin ze zijn werk in de context van zijn tijd plaatst.

Educatie, rondleidingen en andere publieksactiviteiten
Bij deze expositie organiseert het museum publieksactiviteiten, ook voor het primair en voortgezet onderwijs.

Om de aandacht te vestigen op het educatief project ‘Met Cuypers op reis’, dat speciaal wordt ontwikkeld voor de leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs, zijn er aan de scholen in de regio bouwplaten gestuurd van het Huis van Cuypers (het huidige Stedelijk Museum Roermond) om aan de betreffende leerlingen uit te delen.

Bij deze expositie worden rondleidingen gegeven. U kunt een rondleiding aanvragen via museum@roermond.nl of telefonisch via 0475-333496.

Op zondag 16 september zullen de reguliere zondagse rondleidingen van 14.15 uur en 15.15 uur komen te vervallen in verband met de opening.

Alle actuele informatie over de publieksactiviteiten kunt u vinden op www.museum.roermond.nl.

Een overzicht van de activiteiten, die plaatsvinden in Roermond in het kader van het Cuypersjaar, vindt u op www.cuypersroermond.nl.

Opening expositie op zondag 16 september a.s.

Op zondag 16 september 2007 om 15.00 uur wordt in de Munsterkerk aan het Munsterplein te Roermond de expositie geopend. Pierre Cuypers heeft deze kerk, van oorsprong romaans, ingrijpend gerestaureerd en gezorgd voor het huidige uiterlijk van het gebouw.

Odile Wolfs, gedeputeerde kunst en cultuur Provincie Limburg, opent de expositie in aanwezigheid van burgemeester Henk van Beers, wethouder Wim Kemp, Wies van Leeuwen, Ileen Montijn en Pierre Cuypers, achterkleinzoon van de architect. Na afloop volgt een bezoek aan de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Roermond.

‘Architect Pierre Cuypers (1827-1921), vernieuwer vanuit het verleden’

16 september 2007 t/m 13 januari 2008

Stedelijk Museum Roermond, Andersonweg 4, 6041 JE Roermond

T 0475-333496
E museum@roermond.nl
W www.museum.roermond.nl

Geopend:
dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur, zaterdag, zondag, 26 december 14.00-17.00 uur

Gesloten:
maandag, 25 december, 1 januari

Cuypersexposities in Rotterdam en Maastricht
In ongeveer dezelfde periode organiseert het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) twee exposities over Cuypers, die in de beide vestigingen van het NAi in Rotterdam en Maastricht te zien zijn van 22 september 2007 t/m 6 januari 2008.