<< terug

1a. Wies van Leeuwen

Wies van Leeuwen: Biografie

Cuypers: Het Boek

 

 

P.J.H. Cuypers (1827-1921) is overbekend als de architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station. Hij is ook befaamd als de restaurateur van kasteel De Haar en als ontwerper van vele tientallen kerken en interieurs. Maar wie kent hem als onvermoeibaar reiziger, als projectontwikkelaar, als champignonkweker en als huistiran?

In het Cuypersjaar 2007 worden niet alleen tentoonstellingen georganiseerd in Rotterdam en Roermond, dan verschijnt ook de eerste complete biografie van deze architect.

Hieraan wordt sinds enkele jaren gewerkt door dr Wies van Leeuwen, oprichter en oud-voorzitter van het Cuypersgenootschap. Hij promoveerde in 1995 op De maakbaarheid van het verleden. P.J.H. Cuypers als restauratiearchitect (Zwolle Waanders 1995). In de jaren die daarop volgden heeft Van Leeuwen verder onderzoek gedaan, hiertoe gedeeltelijk vrijgesteld door subsidies van onder meer het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Stimuleringsfonds voor de Architectuur en het Cuypersgenootschap.

De publicatie verschijnt op 16 september en telt rond de 400 pagina’s met 250 afbeeldingen, gedeeltelijk in kleur. Ze wordt uitgegeven door Waanders te Zwolle. Onder de motto’s Tijd, Ruimte, Relaties en Kunstenaarschap geeft de biografie een breed beeld van leven en werk van Cuypers. Hieruit ontstaat het beeld van een gedreven man, voortdurend en gepassioneerd op zoek naar de essentie van de architectuur. Maar ook het beeld van een ondernemer en ontwikkelaar die zijn bureau en kunstwerkplaats goed weet te organiseren, opdrachtgevers weet te overtuigen en gebruik maakt van nieuwe media om zijn opvattingen te verspreiden.

De auteur maakt gebruik van het unieke en zeer uitvoerige archief van Cuypers. Dat bevat tekeningen en ontwerpschetsen voor honderden gebouwen, schilderingen, meubels en details. Honderden persoonlijke brieven geven een goed beeld van de familierelaties en het netwerk van Cuypers. Het beeldmateriaal omvat historische foto’s van de architect en zijn familie, zijn woonhuis en verdwenen gebouwen. Daarnaast zijn er vele nieuwe kleurenopnamen van beeldbepalende werken, kerken, woonhuizen, kasteel De Haar, Centraal Station, Rijksmuseum, maar ook ontwerptekeningen van meubels en schetsen van gebouwen en decoraties. Het boek bevat ook actuele overzichten van leven en werk.

 

Biografie is te bestellen

De publicatie verschijnt op 16 september 2007 en de verkoopprijs zal € 39,95 bedragen.

Ledenaanbod Cuypersgenootschap
Voor leden van het Cuypersgenootschap geldt een specialeledenprijs bij vóórintekening: € 34,95 inclusief verzendkosten.

Bestellen kan schriftelijk of per e-mail:

Secretariaat Cuypersgenootschap
Postbus 575
6800 AN ARNHEM
Speciaal E-mail adres voor het boekcuypersgenootschap@gmail.com

onder vermelding van:
Naam
Adres
Postcode Woonplaats
Telefoonnummer
E-mailadres
+ het gewenste aantal.

De publicatie zal alleen in de Nederlandse taal verschijnen.

Meer informatie: zie de website