<< terug

Agenda 2007

Juni 2007

Het Cypersjaar is ten einde.
De agenda 2007-2008 is nog wel in te zien op deze website.

JUNI 2007

-Georg Sturm
in het Bonnefantenmuseum, Maastricht
30 juni 2007 – januari 2008

Het Bonnefantenmuseum toont zestien monumentale neogotische wandschilderingen uit het Rijksmuseum Amsterdam. De doeken maken deel uit van een veel groter programma, dat de Weens-Amsterdamse historieschilder Georg Sturm (1855-1923) voor het negentiende eeuwse Rijksmuseum van architect Cuypers samenstelde. De schilderijen dateren uit de jaren 1880-1890 en stellen onder andere verbeeldingen van de ambachten voor, maar ook meer abstracte allegorieën en deugden. De tentoonstelling van Georg Sturm’s wandschilderingen zal in september nog worden uitgebreid met een presentatie die de SRAL samen met het Nederlands Architectuurinstituut samenstelt.

Zaterdag 2 juni, Binnenstad Roermond LB
Draaiorgelfestival Roermond
15 bijzondere draaiorgels bieden een historisch beeld met bijpassend geluid als verbinding tussen de kermislocaties in de Roermondse binnenstad. Roermond was en is de stad van de kermisbaronnen, waarbij draaiorgels uiteraard een belangrijke rol speelden en nog spelen. Hoewel Cuypers zelf geen beelden leverde voor draaiorgels, waren het wel zijn medewerkers die voor de houten poppen en ornamenten zorgden voor vele draaiorgels. ist u een activiteit, of wilt u een nieuwe opgeven: mail ons svp!

ALG Algemeen – DR Drente – FL Flevoland – FR Friesland – GL Gelderland – GR Groningen – LB Limburg – NB Noord Brabant – NH Noord Holland – OV Overijssel – UT Utrecht – ZE Zeeland – ZH Zuid Holland

Contact: Draaiorgelfestival

Zaterdag 9 juni, 10.00 uur, v.a. VVV Roermond LB
Fietsroute langs het Cuypers erfgoed Roermond en het Swalmdal
Onder leiding van een VVV-gids wordt er een fietstocht langs Cuypersgebouwen in Roermond en het Swalmdal gemaakt. De toch duurt tot ongeveer 14.00 uur. Onderweg is er een stop waar het zelf meegebrachte lunchpakket genuttigd kan worden. Vertrek vanaf v.a. VVV Roermond, Kraanpoort 1. Reserveren verplicht via VVV Roermond (0900-2025588). Deelname door maximaal 25 personen, kosten: € 4,75 pp.

Contact: VVV Roermond

Woensdag 13 juni, 10.00 uur, Graeterhof, Boukoul/Swalmen LB
Graeterhof – Van Pachthoeve tot Villa Blanca
Gestart wordt met een presentatie over de Villa Blanca Graeterhof. Aan bod komen de geschiedenis, de invloeden van Cuypers en Dupont en de laatste restauratie van 2001. Ter afsluiting krijgt u in de kelder een glas Cuyperswijn aangeboden. Prijs: € 6,50 p.p. Reserveren verplicht via VVV Roermond.

Contact: VVV Roermond

Zondag 17 juni, 11.30-12.45 uur, Stedelijk Museum Roermond LB
Cuypers Kamer Concert
Sfeervol genieten van klassieke muziek: Ensemble Trio da Fusigano: Sascha Mommertz (blokfluit), Marike Tuin (viola da gamba), Marijn Slappendel (Klavecimbel). Zij brengen ‘A tribute to Arcangelo Corelli’. De Cuypersconcerten worden maandelijks gehouden in de muziekzaal van de Cuypers kunstwerkplaatsen. Deze muziekzaal werd als onderdeel van het historische gebouwencomplex in 1905 gebouwd door architect Jos Cuypers, zoon van Pierre Cuypers. De zaal is uitgevoerd in een aan de art deco verwante stijl en voorzien van meubilair dat in het woonhuis van Pierre Cuypers heeft gestaan. Er is plaats voor maximaal 50 personen, de toegang inclusief een drankje in de pauze is € 5,-. Reserveren via Stedelijk Museum Roermond is gewenst (0475-333496 of museum@roermond.nl). De zaal is geopend vanaf 11.00 uur.

Contact: Stedelijk Museum Roermond

-Zaterdag 23 juni: Ridderzaal in Den Haag
Ridderzaal geopend voor publiek op de Dag van de Architectuur

Tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 23 juni worden de Ridderzaal en de Statenpassage van de Tweede Kamer voor het publiek opengesteld. De Ridderzaal in Den Haag is één van de meest toonaangevende monumenten die de Rijksgebouwendienst beheert.

Het gebouw is oorspronkelijk uit de dertiende eeuw en het is in 2006 onderworpen aan een ingrijpende herinrichting. Leidraad hierbij was de inrichting zoals die in 1904 werd ontworpen door architect Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum ontworpen heeft. In de zaal zijn nieuwe wand- en vloerkleden gekomen, het podium en het baldakijn bij de troon zijn vernieuwd en alle stoelen zijn opnieuw gestoffeerd. Veel van de oorspronkelijke details waren in het verleden verloren gegaan.

De meest in het oog springende veranderingen zijn de nieuwe stoffering van de troon, wandkleden in plaats van vlaggen, de schildering op de schouw, vloerkleden, extra verlichting en een nieuw podium. De operatie kostte 3,5 miljoen euro.

Op 19 september 2006 werd de Ridderzaal tijdens Prinsjesdag officieel in gebruik genomen. De koningin las de troonrede voor vanaf de troon bekleed met de oorspronkelijke stoffering. Tijdens de Open Monumentendag 2006 kon het publiek een eerste kijkje nemen. Nu wordt de zaal op 23 juni wederom opengesteld voor het publiek.

Klik hier voor een brochure (pdf) over de renovatie van de Ridderzaal.

Woensdag 27 juni 2007 Amsterdam
Amsterdamse thema-avond “Cuypers en het Centraal Station”

Woensdag 27 juni, 19.30-21.00 uur, Kasteel de Haar UT
Donderdag 28 juni, 19.30-21.00 uur, Kasteel de Haar UT
Restauratie-rondleiding Kasteel De Haar
Cor Bouwstra, de restauratiearchitect van De Haar, zal in zijn presentatie vooral veel laten zien. Het Cuypersarchief van de herbouw van De Haar is namelijk grotendeels bewaard gebleven. U kunt op de tekeningen en foto’s zien hoe de ruïne werd omgetoverd in het luxueuze buitenhuis van ongekende omvang. Er zijn tevens talloze ontwerptekeningen van het interieur, de decoratieve elementen en het meubilair voor handen. Met name de decoratieve elementen in het kasteel zijn de moeite van het bekijken waard. Bijna alles is nog aanwezig en in goede staat. In verband met de hedendaagse functies van het kasteel, nog altijd de bewoning, maar daarnaast ook de ontvangsten, evenementen en de museumfunctie komt de huidige restauratie in een ander daglicht te staan. Hoe ga je daar mee om?

Na de presentatie volgt een interessante rondleiding door het kasteel waarbij vooral gekeken wordt door de bril van de restauratiearchitect. U komt in ruimten die gewoonlijk niet toegankelijk zijn voor publiek maar die juist vanwege de problematiek rondom de restauratie interessant zijn. Er zal speciaal gewezen worden op de gedetailleerde decoraties. Trots als we zijn dat ze nog in zo’n goede staat aanwezig zijn. Maar daar waar ze gerestaureerd moeten worden, komen toch weer problemen om de hoek kijken.

Wilt u alvast (virtueel) rondkijken in Kasteel De Haar? Klik dan <a style=”font-weight: bold;” target=”_blank” href=”http://www.vrtour.nl/kasteeldehaar/”>HIER</a>!

Maximaal aantal deelnemers op woensdag: 100, donderdag: 70.
Verzamelpunt: De Kapel van Kasteel De Haar (in de tuin)

Voor verdere informatie kijk naar de website van Kasteel De Haar

Voor reserveringen kijk op: Rijksmuseum
Kosten per lezing en rondleiding: 15 euro.

Op woensdag 27 juni vindt om 17.30 uur in het Amsterdamse Informatiecentrum over de Noord/Zuidlijn en Coördinatie Stationseiland een thema-avond plaats met de titel “Cuypers en het Centraal Station”. De avond begint met een lezing door de bekende Amsterdamse Cuypers-kenner Dick Keijzer. De lezing wordt gevolgd door een rondleiding door het Centraal Station. Mocht u interesse hebben in deelname, dan kunt u zich aanmelden via stationseiland@pmb.nl of via 020-3445070.

M

-Tentoonstelling Kranenburg
tot en met 28 oktober 2007
iedere dinsdag, donderdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur

De Antoniuskerk in Kranenburg (Vorden) is de oudste nog bestaande Cuyperskerk en het op één na oudste ontwerp. De kerk, pastorie, grafkapel, school en schoolmeesterswoning vormen samen één van de oudste Rooms-katholieke Cuyperscomplexen in Nederland. Het koetshuis Wientjesvoort is zelfs diens oudste ontwerp.

Onderwerpen van de expositie:

• ontwerptekeningen van de kerk
• ontwerptekeningen orgelkast, altaar en doopvont
• contracten Cuypers en Josephine van Dorth, 1856
• correspondentie Cuypers en Theodoor van Dorth, 1855-1863
• stichtingsoorkonde parochie 1855
• restauratieplannen van glas in lood, altaar met beeldhouwwerk, orgelkoor met
beeldhouwwerk en sacristie met kasten, crucifixen, processiekruis en consoles
• Verder foto’s van het Cuypers-complex en de andere objecten van Cuypers op de
Kranenburg en van andere bekende Cuypers’ monumenten in Nederland.

Klik hier voor meer informatie